woensdag 23 september 2009

Ninoofse vlaai

Nienofse vlaai


Heel vroeger zag men bij elke kermis de Ninoofse huisvrouwen zich met hun kom vla op weg begeven naar de bakker uit de buurt. Men profiteerde er van de ovenwarmte na het "uithalen" van het brood om dat typische Ninoofse gerecht gaar te laten worden. Is dat beeld verleden tijd geworden, dan zijn de gezinnen waar bij feestelijke gelegenheden de echte vla (al dan niet met een gewone boterham) en een kop koffie als een echte delicatesse wordt verorberd, toch nog erg talrijk.

Ingrediënten: 1,5 liter melk 9 mastellen 9 eieren 250 gram peperkoek 100 gram "macaron"-koekjes 150 gram gemalen amandelen ("broyage") een snuifje zout 50 gram gekonfijte sukade (schil van de cederappel) 50 gram gekonfijte oranjeschil (schil van de sinaasappel) 600 gram suiker een doosje saffraan een pakje vanillesuiker 1 koffielepel kaneel 1 koffielepel foelie Bereidingswijze: Alle ingrediënten verkruimelen in een kom. Melk en suiker koken en erover gieten. De geklutste eieren bij de enigszins gekoelde vla voegen en eventueel opnieuw eventjes aan de kook laten komen, onder voortdurend roeren met een houten lepel om aanbranden te voorkomen. De kom laat men een tijdje rusten en afkoelen en dan gaat ze ten minste anderhalf uur in een matig warme oven. De vla is gaar als men er met een breinaald kan in prikken, zonder dat er nog iets blijft aankleven...

Met dank aan dhr. Christiaan Willems, " De Dender en zijn Vlaamse Steden ", Ed. Artis-Historia, 1984

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen